"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Для докапіталізації банків необхідно не менше 40 мільярдів

Четвер, 10 липня 2014, 13:55

Працюючим в Україні банкам потрібно буде не менше 40 мільярдів гривень, щоб збільшити розмір статутного капіталу до нового рівня, встановленого законодавством.

Про це заявив глава наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

За його словами, з 135 фінустанов, які потребують докапіталізації, збільшувати капітал будуть не більше половини.
 
Банкір нагадав, напередодні президент Петро Порошенко підписав закон про стабілізацію банківської системи, згідно з яким новостворювані банки повинні мати статутний капітал на рівні не менше 500 мільйонів гривень, в той час як за чинним законодавством цей рівень становить всього 120 мільйонів гривень.
 
"Незважаючи на те, що нові вимоги формально стосуються лише новостворюваних установ, за фактом це сигнал ринку про те, що саме такий рівень статутного капіталу НБУ вважає прийнятним. Тому чинним гравцям, які планують і далі продовжувати працювати в Україні, потрібно вже зараз замислитися над докапіталізацією. Крім того, що до цього їх будуть підштовхувати і результати стрес-тестування", - вважає Клименко.
 
На його думку, акціонери не більше половини недокапіталізованих установ будуть готові покрити різницю з власних коштів або знайти можливість зайняти необхідний обсяг ресурсів.

"Середній розмір необхідного додаткового вливання в капітал становить близько 300 млн грн. Далеко не у кожного акціонера сьогодні є такі гроші у вільному доступі. Тому банкіри будуть шукати можливості або злиття, або ліквідації установ. Негативним моментом може стати бажання довести до банкрутства банк і перекласти частину зобов'язань на Фонд гарантування вкладів", - говорить глава наглядової ради.
 
Він додав, що злиття, швидше за все, будуть відбуватися між схожими за бізнес-моделями або взаємодоповнюючими фінустановами.

Реклама:

"Результатом таких процесів стане зростання числа класичних універсальних, а також орієнтованих на корпоративний бізнес установ."Банки-гаманці", в більшості випадків, першими підуть "під ніж" або будуть переформатовані в універсальні установи, оскільки заморожувати значні кошти просто для наявності розрахункового центру для будь-якої фінансово-промислової групи недозволена розкіш", - резюмував банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: