Путін вважає, що газова позиція Києва "ні в які ворота не лізе"

Вівторок, 1 липня 2014, 15:31

Президент Росії Володимир Путін вважає, що Україна здійснює "газовий шантаж" по відношенню до Росії.

Про це він сказав на нараді послів і постпредів Росії у вівторок. 

"Загальною проблемою стало порушення Україною своїх зобов'язань щодо закупівлі газу. Київ відмовляється платити борги. Як в народі кажуть: це просто ні в які ворота не лізе", - заявив Путін. 

"Наші партнери вдаються до відвертого шантажу - вимагають нічим не обгрунтованого зниження ціни. Хоча договір було підписано в 2009 році, він сумлінно виконувався партнерами", - вважає президент РФ. 

Реклама:

За його словами, "зараз київський суд зняв усі обвинувачення з колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яка підписувала цей контракт. Тобто київська влада судова визнали, що все зроблено не тільки за міжнародним правом правильно, а й з української", але, "платити не хоче". 

Путін також назвав штучним реверс, за яким Україна отримує газ з Європи. 

Президент РФ нагадав, що з 16 червня Україна переведена на режим передоплати "і буде отримувати рівно стільки газу, скільки заплатить. Сьогодні, оскільки не платить, значить нічого не отримує". 

"Отримує по так званому реверсу. Ми знаємо, що це за реверс: це штучний реверс - ніякого реверсу немає. Як можна по одній і тій же трубі в однин бік газ подавати і у зворотний?", - сказав Путін. 

Президент РФ вважає: "Не треба бути фахівцем в газовій галузі, щоб зрозуміти, що це нереальна справа. Нахімічили щось з деякими своїми партнерами, наш газ по суті отримують і платять комусь із західних партнерів у Європі, які недоотримують цей обсяг. 

"Ми всі бачимо. Ми не робимо ніяких дій на сьогоднішній день тільки для того, щоб не посилювати ситуацію", - заявив Путін і порадив Європі та Україні "зробити належні висновки". 

Раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що рішення Верховного суду України, що виправдовує Тимошенко, підтверджуєбезспірність російсько-українського газового контракту 2009 року. 

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!