Екс-президента Франції Саркозі затримали за корупцію - ЗМІ

Вівторок, 1 липня 2014, 10:19

Відділ по боротьбі з корупцією французької поліції викликав на допит колишнього президента Франції Ніколя Саркозі.

Про це пише "ИТАР-ТАСС".

Саркозі, як стало відомо з юридичних джерел, взятий під варту. Це перший випадок у сучасній Франції, коли під вартою перебуває колишній президент країни.

Такий режим передбачає затримання на 24 години і в подальшому може бути відновлений один раз на такий же термін.

Реклама:

Саркозі проходить по справі, за якою йому можуть бути представлені звинувачення за статтею "Торгівля впливом", тобто в наданні впливу на посадову особу з метою вчинення останнім за винагороду певних дій.

Колишній президент Франції потрапив під приціл слідчих органів при розслідуванні можливого фінансування його передвиборної кампанії колишнім лідером Лівії Муамаром Каддафі. У ході прослуховування телефонних розмов Саркозі слідчі несподівано вийшли на важливі дані, які стосуються іншої справи, за якою раніше проходив Саркозі, - справа мільярдерки Лілліан Беттанкур.

Вона підозрювалася в тому, що нелегально виділяла великі кошти на передвиборну кампанію Саркозі.

Прослуховування телефонних розмов чітко вказало на те, що один із суддів, які ведуть справу Беттанкур, погодився передавати Саркозі та його адвокату службові матеріали слідства і оповіщати про його плани дії в обмін на надання йому надалі високого посту в Монако.

Напередодні адвокат Саркозі Тьєррі Ерзог вже був поміщений під варту з метою зняття з нього свідчень по даній справі. Аналогічні заходи були прийняті і проти двох французьких суддів, підозрюваних у розголошенні даних слідства.

Особам, визнаним винними за статтею "Торгівля впливом", у Франції може загрожувати до трьох років в'язниці і 375 тисяч євро штрафу.

Також поліція почала розслідування фінансування передвиборної кампанії Саркозі в 2012 році.

Наприкінці травня партію Саркозі "Союз на підтримку народного руху"  запідозрили у фінансових махінаціях з коштами, виділеними на виборчий марафон екс-президента.

Один з високопоставлених членів СПНД Жером Лаврійе виступив з публічним покаянням і визнав факт незаконних маніпуляцій.

За словами Лаврійе, йдеться про суму близько 11 млн євро СПНД від свого імені оформляв фіктивні замовлення через французьке PR-агентство "Бігмаліон", при цьому гроші йшли на організацію передвиборних заходів.

Однак Лаврійе підкреслив, що сам Саркозі "не був у курсі порушень".

Тим часом опоненти колишнього президента сумніваються, що Саркозі не знав про махінації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: