"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Терьохін пропонує створити вільну економічну зону в Криму

Субота, 7 червня 2014, 16:11

Народні депутати Сергій Терьохін, Ксенія Ляпіна та Віталій Немилостивий пропонують створити вільну економічну зону в Криму та в місті Севастополь.

Відповідна ініціатива закріплена внесеним ними Законопроектом № 4039 "Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", зареєстрованим 6 червня.

У пояснювальній записці парламентарії зазначають, що даний Закон запроваджує вільну економічну зону Криму, визначає особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій частині території України відповідно до статті 13 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України ".

Також Закон врегульовує інші аспекти правових відносин між фізичними та юридичними особами, які перебувають на території ВЕЗ Криму та за її межами.

Реклама:

ТЕКСТ ЗАКОНОПРОЕКТУ

Як наголошується, головною метою цього Закону є надання соціально-економічних стимулів для зростання інвестиційної активності, розвитку туристичної інфраструктури та збільшення трудової зайнятості громадян у межах ВЕЗ Криму.

На думку депутатів, він також дозволить підняти ролі територіальних громад Криму та міста Севастополя при вирішенні повсякденних питань їхнього життя.

Також метою Закону є упередження скороченню трудової зайнятості громадян України та падіння їх доходів внаслідок введення в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь репресивних економічних систем інших країн протягом строку їхньої тимчасової окупації.

"Оригінальна назва проекту звучала так: "Про створення вільної економічної зони на території АР Крим та міста Севастополя та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій частині території України ". Але щоби він потрапив до комітету, довелося поставити на перше місце податкові питання" , - зазначає автор законопроекту Сергій Терьохін.

"Проект писався протягом місяця як кажуть "з коліна" на підставі 7 довгих тематичних нарад з бізнесом та представниками переміщених осіб. Ми обговорювали проблеми репатріантів, евакуації бізнесу, митних відносин, валютних розрахунків тощо", - додав депутат.

"На жаль, "за бортом" проекту залишилися проблеми інвалідів, військових, і деякі проблеми з переходом права власності на майно. Я упевнений, що на другому читанні ми їх врахуємо", - сказав Терьохін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: