АМКУ взявся за ціни на ринку нафтопродуктів

П'ятниця, 6 червня 2014, 19:55

Антимонопольний комітет проводить комплексне системне та поглиблене дослідження ситуації на ринках світлих нафтопродуктів.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Як зазначається, після того, як Антимонопольний комітет 8 квітня 2014 року рекомендував учасникам ринку світлих нафтопродуктів вжити заходи щодо встановлення  роздрібних цін на моторні бензини та дизельне пальне на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку, позитивних змін на зазначеному ринку не відбулось.

"Тому комітет розпочав системне комплексне дослідження ситуації", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Як зазначили у прес-службі, наприкінці квітня оператори ринку роздрібної торгівлі бензинами і дизельним пальним на круглому столі, організованому Антимонопольним комітетом, заявили, що встановлені ними ціни є обґрунтованими, та навіть вони не покривають всіх витрат компаній з урахуванням  вартості долара, світових цін на нафтопродукти та інших об’єктивних чинників.

Учасники заявили, що готові надати до Комітету підтверджуючі документи, при цьому жодна з компаній таких документів не надала.

"Тому з метою об’єктивної оцінки відповідності дій учасників ринку роздрібної торгівлі пальним вимогам законодавства про захист економічної конкуренції Антимонопольний комітет розпочав власне дослідження та в травні направив основним операторам ринку обов’язкові для виконання вимоги про надання інформації", - повідомляє прес-служба.

Вимоги стосувалися, зокрема, надання інформації про укладені договори постачання та реалізації пального, відомості щодо контрагентів за цими договорами, обсяги закупівлі та продажу бензинів і дизельного пального, вартості придбаних та реалізованих нафтопродуктів, обсяги залишків тощо.

Ці вимоги відповідають стандартам дослідження ринків, які проводять органи Антимонопольного комітету, що дозволяє обґрунтовано та неупереджено здійснювати контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції.

Натомість, як зазначається, окремі компанії, які отримали вимоги органів Комітету, намагаються в будь-який спосіб ухилитися від надання запитуваної інформації. Чиняться спроби здійснювати тиск як на співробітників центрального апарату так і на фахівців обласних територіальних відділень.

Як зазначається, Антимонопольний комітетом у межах своїх повноважень вживатиме вичерпних заходів для отримання необхідної інформації та за результатами проведеного дослідження прийме відповідне рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!