"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яценюк анонсував поділ "Нафтогазу"

Вівторок, 3 червня 2014, 13:04

Україна розділить НАК "Нафтогаз-України", та створить на його базі дві компанії, які займатимуться окремо транспортуванням та накопиченням газу.

Про це заявив прем'єр Арсеній Яценюк під час свого звіту у Верховній раді.

"За 2013 рік урядом Януковича не було заплачено півтора міяльрди за отриманий газ. У 2013 році "Газпром" зробив повну річну передплату за транзит. Таким чином, цих грошей уже немає", - розповів Яценюк.

"Загальний борг, який отримав цей уряд, 2,2 мільярда доларів. Якщо додати 2,5 мільярда передоплати "Газпрому" та загальні обсяги кредитів та зобов'язань, то, за оптимістичним сценарієм, дефіцит "Нафтогазу" складає 62 міляьрди гривень, за песимістичним – 93 мільярди", - розповів Яценюк.

Реклама:

Тому Україна вирішила, згідно з Третім енергетичним пакетом, реорганізувати НАК "Нафтогаз".

"Уряд буде приймати рішення. На базі НАК ми будемо створювати два публічних акціонерних товариства. Україна створить ПАТ "Українська газотранспортна система", яке буде займатись виключно прокачкою газу. Друге - ПАТ "Українські газові сховища. Воно буде займатися виключно оперуванням накопичення і відпуску газу з українських сховищ", - розповів Яценюк.

Він розповів про обсяги газів в українських сховищах.

"Коли ми прийшли в уряд, то в сховищах було 5 мільярдів кубів. Станом на сьогодні – 12 мільярдів кубів. Звичайно, цього недостатньо. Щоб пройти зиму треба ще 7 мільярдів", - заявив Яценюк.

Він також нагадав, що Україна запропонувала ЄС та США спільну модернізацію та експлуатацію української ГТС.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!