Україна вперше за останні 2 роки добилася позитивного платіжного балансу - НБУ

Вівторок, 3 червня 2014, 12:37

За попередніми даними у квітні 2014 року зведений платіжний баланс  другий місяць поспіль був майже збалансованим (-232 мільйони доларів).

Про це йдеться у повідомленні Нацбанку.

Як зазначається, сальдо рахунку поточних операцій вперше із січня 2012 року стало додатним - 186 мільйони доларів. У квітні 2013 року дефіцит становив 1,1 мільярда доларів.

"Головним чинником збалансування зовнішньої позиції країни стало скорочення імпорту товарів (на 30%) унаслідок девальвації національної валюти (з початку року реальний ефективний обмінний курс (РЕОК) гривні послабився на 24,6%) і тривалого зниження економічної активності", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Як зазначив заступник голови Націбанку Борис Приходько, завдяки переходу до гнучкого режиму курсоутворення Україні вдалося збалансувати зовнішню торгівлю та забезпечити збереження золотовалютних резервів.

Експорт товарів скоротився на 12,1% у річному вимірі, що було зумовлено слабким зовнішнім попитом.

Найбільше скоротився експорт продукції хімічної промисловості, металургії та машинобудування.

Водночас Приходько наголосив, що експорт продукції агропромислового комплексу зріс на 8,9%.

Загальне зниження неенергетичного імпорту становило 35,3% у річному вимірі, падіння спостерігалося за всіма основними групами.

Зокрема імпорт легкових автомобілів скоротився на 72,9%, а продовольчих товарів - на 34,3%.

Приходько також відзначив, що в Україні активізувалися процеси імпортозаміщення.

Зокрема зниження на 53,5% імпорту мінеральних добрив значною мірою було спричинено поступовою переорієнтацією сільгоспвиробників на використання українських аналогів.

Другий місяць поспіль зберігається додатне сальдо за операціями з кредитами та облігаціями. У квітні воно становило 223 мільйони доларів.

Також заступник голови Нацбанку проінформував, що у квітні знизилися девальваційні очікування, у результаті чого суттєво скоротився приріст готівкової валюти поза банками - до 167 мільйони доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!