Інфляція в Японії досягла максимуму за 32 роки

Субота, 28 червня 2014, 13:26

Споживча інфляція в Японії, в травні, досягла максимуму за 32 роки - 3,7%.

Такі дані опублікувало міністерство внутрішніх справ Японії, пише Прайм.

На тлі підвищення податків, розпочатого кабінетом Сіндзо Абе, японці стали істотно менше витрачати - споживчі витрати за місяць впали на 8%, повідомляє Bloomberg. Інфляція, очищена від продовольчої компонента, становила 3,4%.

Таким чином, зростання цін перевищило офіційний таргет японського ЦБ, який становить 2%. Досягнення цього рівня - декларована мета монетарної політики Банку Японії, основним елементом якої є "друкарський верстат".

Реклама:

Японський ЦБ стверджує, що, збільшуючи пропозицію грошей, він бореться з дефляцією, яка довгі десятиліття тиснула на економіку країни.

ЦБ Японії різко активізував вкидання ліквідності в 2011 році. З тих пір під навісом грошової пропозиції курс ієни до долара опустився більш ніж на 20%, що зіграло на руку експортно-орієнтованим компаніям - наприклад, виробникам побутової техніки або автовиробникам.

Так, за підсумками 2013 року Toyota повідомляла, що продала рекордну кількість машин.

На даний момент Японський ЦБ накачує ринки грошима головним чином через скупку боргу японського уряду в темпі 70 трильйонів ієн на рік. Причому, обсяг купівлі перевищує обсяг випуску держоблігацій.

Держборг Японії у минулому році перевищив квадрильйон ієн, а співвідношення до ВВП досягло 200%. За останнім показником Японія поступається лише Зімбабве.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!