"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Швайка пояснив, яку продукцію українські аграрії вже готові постачати до ЄС

Субота, 28 червня 2014, 10:04

Ключовими продуктами українського експорту, які можуть бути поставлені на ринок Європейського Союзу вже найближчим часом стануть м'ясо птиці, яйця, зерно, комбікорми і солом'яні брикети.

Про це в ході брифінгу заявив міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка, передає УНІАН.

"Скоро буде - птиця, яйця, солома для опалення, м'ясо великої рогатої худоби, зерно, комбікорми. Інша продукція проходить сертифікацію", - сказав Швайка.

Говорячи про можливу структуру експорту до ЄС, міністр наголосив, що по суті вона вже сформована, оскільки у квітні Євросоюз в односторонньому порядку відкрив свої кордони.

Реклама:

"У нас є квоти. Частина з квот, які нам дав ЄС в односторонньому порядку, буде заповнена, частина не буде заповнена. По окремих позиціях немає узгоджених сертифікатів, і зараз вони пробивають собі дорогу", - зазначив міністр, наголосивши, що окремі агропідприємства пробували виходити на ринок ЄС ще з 2005 року.

"Хтось - наприклад, птахівники - почали цю роботу у 2005-2006 році та пройшли цей шлях, щоб вийти на європейський ринок", - сказав міністр.

Як повідомлялося, за оцінками асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" у поточному році зростання виручки від експорту до країн Європейського Союзу українських сільськогосподарських товарів становитиме 8,3-14,3% порівняно з 2013 роком. В абсолютних цифрах прогнозний дохід становитиме 4,8-5,1 млрд доларів.

Крім того, за даними УКАБ, у результаті підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС українські експортери зможуть заощадити на сплаті мит до 140 млн євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: