Південно-західна залізниця програла 30-ти мільйонну суперечку у суді

П'ятниця, 27 червня 2014, 14:49

Південно-західна залізниця програла тридцяти мільйонну суперечку в міжнародному суді за контрактом на будівництво Дарницького мосту.

Про це пише ZN.UA.

Як пише видання, верховний суд Швейцарії 27 травня відхилив клопотання Південно-західної залізниці (ПЗЗ) і залишив у силі рішення міжнародного арбітражного суду від 6 вересня 2013 року в справі за позовом Dogus Insaat ve Ticaret AS (Туреччина).

Це рішення передбачає стягнення з ПЗЗ суми в розмірі близько 26 млн доларів.

Реклама:

Крім того, Південно-західній залізниці також доведеться додатково виплатити приблизно 2,5 млн доларів витрат на гонорари юристів. Рішення може бути приведено у виконання - у тому числі, шляхом арешту майна або рахунків ПЗЗ - на території 130 країн світу.

Нагадаємо, суперечка виникла в червні 2010 року у зв'язку з розпочатим у 2004 році будівництвом залізнично-автомобільного мосту через Дніпро в Києві, який зараз відомий як Дарницький міст.

Зокрема, в листопаді 2004 року від імені ПЗЗ начальником дирекції з будівництва моста Володимиром Панафідіним були підписані два аналогічні договори підряду на здійснення будівельних робіт.

Перший договір був укладений 14 листопада з турецької Dogus Insaat ve Ticaret AS, другий такий же - 16 листопада з БМК "Планета-Міст".

У підсумку 15 червня 2010 Dogus Insaat ve Ticaret AS звернулася до Міжнародного арбітражного суду з позовом про стягнення збитків, у тому числі упущеної вигоди.

Таким чином, міжнародний арбітражний суд дійшов висновку про дійсність додаткового договору між Dogus Insaat ve Ticaret AS (Туреччина) і Південно-Західна залізниця і постановив стягнути з неї суму в розмірі приблизно 26 млн доларів.

Не погодившись з рішенням міжнародного арбітражного суду відповідач (Південно-західна залізниця) звернувся до Верховного суду Швейцарії (суд - за місцем винесення арбітражного рішення) з клопотанням про скасування вищевказаного рішення, посилаючись, зокрема, на те, що міжнародний арбітражний суд проігнорував рішення українських судів, застосовуючи українське право до розгляду спору.

У підсумку, 27 травня 2014 Верховний суд Швейцарії відхилив клопотання Південно-Західної залізниці.

У відповідності з міжнародним правом, дане арбітражне рішення не може бути предметом перегляду  іншими судами будь-яких країн світу.

Рішення про стягнення з ПЗЗ суми в розмірі близько 26 млн доларів може бути приведено у виконання на території 130 країн-підписантів Нью-Йоркської Конвенції про визнання і приведення у виконання іноземних арбітражних рішень, в тому числі, шляхом звернення стягнення на майно/грошові кошти Південно-Західної залізниці у 130 країнах світу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!