"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обсяг виторгу від експорту сільгосптоварів до ЄС може збільшитися на 14,3%

П'ятниця, 27 червня 2014, 13:53

Виторг від експорту українських сільськогосподарських товарів у 2014 році може збільшитися на 8,3-14,3%, порівняно із 2013 роком, і у валютному еквіваленті складе близько 4,8-5,1 мільярда доларів.

Про це йдеться у повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Основною причиною такого збільшення є надання Україні односторонніх торгівельних преференцій та підписання Угоди про Асоціацію з Європейським союзом. 

За розрахунками УКАБ, внаслідок підписання економічної частини Угоди про Асоціацію з ЄС українські експортери зможуть зекономити на сплаті мит до 140 млн євро.

Реклама:

Іншими позитивними наслідками такого кроку в довготривалій перспективі стане покращення інвестиційного клімату і залучення європейського фінансування, підвищення якості та безпечності української продукції, впровадження європейського законодавства як шлях до формування прозорого ринку тощо.

Одним із викликів для українських аграріїв може стати збільшення на українському ринку частки імпортної продукції. Хоча експерти заспокоюють, що через девальвацію гривні напливу дешевого імпорту не очікується.

Водночас виробники вина і лікеро-горілчаних виробів будуть змушені змінювати назви своєї продукції через заборону використання географічних назв ЄС. Викликом також можна назвати адаптацію українського законодавства до європейських норм.

Найближчими до виходу на ринки ЄС зараз є виробники яєць, а також декілька молочних заводів в Україні, що перебувають на фінальній стадії підготовки. Щодо м‘яса, то експорт курятини почався минулого року, тому в цьому році українські виробники заповнять квоту на поставки цього продукту в ЄС (36 тис тонн).

Щодо свинини та яловичини ситуація складніша, адже ці групи не експортуються наразі і зважаючи на час, необхідний для підготовки експорту до ЄС, що був витрачений птахівниками, вихід на європейський ринок цього м’яса може зайняти рік і більше. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!