Банкіри розповіли, які валютні кредити потрібно реструктуризувати

Четвер, 26 червня 2014, 17:29

Реструктуризації повинні підлягали ті кредити в іноземній валюті, які банк надав на придбання житла для власного проживання фізичній особі, яке є єдиним помешканням для неї або її сім’ї.

Таку пропозицію НАБУ надала до законопроекту "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню".

Як зазначається, реструктуризації повинен підлягати споживчий кредит, який отриманий позичальником за одним договором в банківській системі.

При цьому заборгованість за основною сумою на початок 2014 року, в еквіваленті, не повинна перевищувати 1,5 мільйона гривень згідно з офіційним курсом НБУ, який був встановлений на день підписання кредитного договору.

Реклама:

"Ми вважаємо, що такі обмеження є справедливими і дозволять не перекладати ризики тих, хто купував за кредитні кошти по кілька квартир з метою їх перепродажу або здачі в оренду", - сказала в.о. виконавчого директора НАБУ Олена Коробкова.

При цьому вона зазначила, що зараз у роботі над компромісним варіантом законопроекту задіяні всі зацікавлені сторони: представники позичальників, НБУ, банківська спільнота та Комітет Верховної ради з питань фінансів та банківської діяльності.

"Тішить те, що бажання вирішити проблему валютних кредитів виключно за рахунок банків відійшло на задній план. Йде пошук компромісу, в якому повинна бути присутня економічна логіка, а не суцільний популізм", - підкреслила Коробкова.

Так, для проведення реструктуризації, насамперед, залишок за кредитом потрібно буде конвертувати за офіційним курсом НБУ станом на 1 січня 2014 року. На цю суму банк встановлює процентну ставку в розмірі 16,5% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: