Думка експерта: Банкам доведеться знизити ставки за депозитами

Четвер, 26 червня 2014, 17:08

Банкам для збереження прибутковості на тому ж рівні доведеться знизити процентні ставки за депозитами фізичних осіб на 3-4% за всіма договорами.

Таку думку висловила член Правління ПАТ "Укрінбанк" Галина Батич.

За її словами, у разі впровадження в Україні спеціального податку на прибуток, який буде розраховуватися виходячи із суми витрат банків на виплату відсотків фізичним особам, банкам для збереження прибутковості доведеться знизити процентні ставки за депозитами фізичних осіб на 3-4% за всіма договорами.

Банкір також зазначила, що введення такого податку на прибуток, що розраховується на основі витрат банку, є абсурдним, оскільки йдеться про доходи фізосіб. Відповідно, податок повинен сплачуватися саме з цих доходів.

Реклама:

"Щоб не розкривати банківську таємницю про суму вкладу кожного клієнта і відповідно, його доходів, банк може перераховувати податок до бюджету загальними сумами за аналогією зі збором до Пенсійного фонду з купівлі іноземної валюти. В цьому випадку сума нарахованого доходу не зміниться, а сума отриманого фізичними особами доходу зменшиться на суму податку ", - говорить Батич.

Нагадаємо, в Верховній раді був зареєстрований законопроект про введення 18% податку на прибуток для банків і кредитних спілок, що нараховується на суму відсотків по вкладах фізичних осіб.

За даними НБУ, витрати банків за січень - травень 2014 року у порівнянні з відповідним періодом 2013 року зросли на 52,8% і становили 97,5 млрд гривень. Банківський сектор за цей період отримав від'ємний фінансовий результат в обсязі 10,4 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!