"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" втрачатиме 3 мільярди на рік, якщо Україна почне "великий реверс"

Четвер, 26 червня 2014, 12:03

Втрати "Газпрому" можуть досягти 3 мільярдів доларів в 2016 році, якщо Україна запустить так званий великий реверс газу через Словаччину в обсязі 30 мільярдів кубометрів на рік.

До такого висновку прийшли аналітики компанії "УралсибКепітал", пише "Прайм".

Як повідомляється, якщо Україна буде закуповувати російський газ по реверсу в європейських країнах, для "Газпрому" на ділі це означатиме збільшення поставок в ЄС і зменшення поставок на Україну.

У Європу газ поставляється за середньою ціною 360-380 доларів за тисячу кубометрів, при цьому російський холдинг ще повинен сплачувати 30-відсоткове транспортне мито, тоді як постачання на Україну передбачається здійснювати за ціною 385 доларів за тисячу кубів з нульовим митом і нижчими транспортними витратами, йдеться в огляді "УралсибКепітал".

Реклама:

"За нашими оцінками, потенційний негативний ефект для EBITDA (прибуток за вирахуванням витрат на податки, знецінення, аммортизації і відсотки) холдингу в 2016 році становитиме 3 млрд доларів, або 6%", - підсумовують аналітики.

Як повідомлялося, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан у середу в Брюсселі заявив, що Київ пропонує запустити "великий реверс" газу через Словаччину, обсягом до 30 млрд кубометрів на рік.

На даний момент Україна закачує зі Словаччини з 22 млн кубометрів на добу, або 8 мільярдів кубометрів на рік.

Згідно з меморандумом, укладеним в квітні, в 2015 році обсяг реверсу може зрости до 10 млрд кубометрів щорічно.

Споживання газу Україною становить більше 50 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: