Білорусь може обмежити імпорт техніки з Росії - ЗМІ

Середа, 25 червня 2014, 11:03

Білорусь може ввести ряд обмежень на імпорт побутової техніки та електроніки з Росії.

Про це пише "Комерсант".

За даними видання, в Білорусії обговорюються, зокрема, два потенційні заходи: закріплення виключного права на імпорт за державою та запровадження інституту ліцензування імпорту.

Російська асоціація торгових компаній і товаровиробників електропобутової і комп'ютерної техніки просить президента Білорусі Олександра Лукашенка утриматися від таких кроків, направивши на ім'я білоруського лідера лист з приводу можливого введення нетарифного регулювання імпорту в країну побутової техніки та електроніки.

Реклама:

Крім того, з цього приводу асоціація звернулася і до голови колегії Євразійської економічної комісії Віктора Христенка з проханням "застосувати свій вплив", щоб допомогти переконати Мінськ.

"Подібні рішення можуть загальмувати запущені процеси інтеграції та призвести до втрати довіри з боку виробників продукції до ЄЕК", - йдеться в листах до Лукашенка і Христенка.

У колегії ЄЕК підтвердили одержання листа, відмовившись детально коментувати ситуацію до її розгляду профільними відомствами.

Як пише газета, переклад імпорту окремих товарів у Білорусії в руки держави планувалося закріпити відповідним указом президента, копія проекту якого є у видання.

По ньому імпорт радіо-, теле-, відео-і побутової техніки, а також електроніки планувалося повністю доручити трьом місцевим виробникам - "Горизонту", "Атланту" і "Інтегралу".

Але термін узгодження проекту міністерствами закінчився в минулий понеділок.

За інформацією прес-служби Мінпрому Білорусі, "введення спецімпортера надалі не планується". При цьому на питання про можливість введення ліцензування імпорту в Мінпромі Білорусі не відповіли.

Як зазначає видання, товарообіг між Росією і Білорусією падає: у першому кварталі він скоротився на 7,3%, а в цілому обсяг взаємної торгівлі в країнах Митного союзу впав відразу на 13% після першого падіння на 5,5% за підсумками 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!