"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Клименко не бачить поліпшення з адмініструванням єдиного соцвнеску

Вівторок, 24 червня 2014, 19:11

Екс-міністр доходів і зборів України Олександр Клименко не бачить поліпшення в ситуації зі збором і адмініструванням єдиного соціального внеску.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Поки керівники податкової змагаються між собою в полеміці про те, хто з них більше закрив "конвертів" і сильніше "закопав" податкові ями, забутим і закинутим залишається єдиний соціальний внесок, який, нагадаю також адмініструє Міндоходів", - написав Клименко.

"Так, саме Міндоходів - наказ про створення Держфіску якщо і є, то його ще в очі ніхто не бачив ні в самому Міністерстві, ні в офіційних або навіть в неофіційних джерелах. Як і наказів про призначення керівників цього самого Держфіску", - додав він.

Реклама:

Екс-міністр також зазначає, що немає однозначного рішення щодо ситуації з ЄСВ: його то пропонують скасувати, то скоротити, але поки ніхто не знає наскільки і де ж знайти для цього компенсатори.

"А справа зовсім неабияка, адже ЄСВ, це і пенсії, і різноманітні соціальні виплати, в т.ч. і допомоги по безробіттю. У світлі критичної ситуації на сході і з урахуванням хвилі переселенців які хлинули в інші регіони, очевидно, що ці кошти, особливо виплати з безробіття, дуже знадобляться державі, і вже найближчим часом", - пише Клименко.

За його словами, кредитні кошти МВФ на ці цілі пустити не можна, тому що контролери Фонду чітко стежать за їх цільовим використанням.

"Думаю, історію Тимошенко і пущених нею грошей від продажу кіотських квот на Пенсійний фонд ніхто з нових керівників держави повторити не захоче", - заявив екс-міністр.

Він також додав, що робота щодо надходжень ЄСВ повинна стати одним із пріоритетів Міндоходів.

Клименко нагадує, що прес-служба Міндоходів на початку червня відрапортувала, що в січні-травні 2014 року було зібрано 74,4 млрд гривень ЄСВ, індикативи Мінфіну виконані на 102,4%.

При цьому, за даними Міністерства, у травні зібрано 14,6 млрд гривень, що на 300 млн гривень більше показника травня минулого року.

Екс-міністр зазначає, що статистика на перший погляд красива, але якщо розглянути її з іншого боку, то ситуація не настільки оптимістична.

"Зібрані в травні 14,6 млрд гривень - це на 1,4 млрд гривень менше, ніж навіть в попередньому місяці квітні, коли місячний збір ЄСВ становив 16 млрд гривень; якщо подивитися на статистику в розрізі рік до року, то 74,4 млрд гривень ЄСВ що надійшли на 1 червня 2014 року - це на 116 млн гривень менше показника 1 червня минулого року; в травні індикативи того ж Мінфіну, навіть відкориговані при секвеструванні в березні, виконані всього на 98%, тобто не зібрано 2% від запланованого", - пише Клименко.

"А пишатися зростанням надходжень ЄСВ за підсумками п'яти місяців на 2,4% можна було б, якщо закрити очі на той факт, що фактичні темпи зростання фонду оплати праці за цей період становили 2,7%", - вважає екс-міністр.

При цьому, за його словами, Міндоходів не поспішає проводити роботу з погашення понад 3 млрд гривень боргу, який підприємства недоплатили до державних цільових фондів. Цей борг має щомісячну тенденцію до зростання - з початку року він збільшився на 0,7 млрд гривень.

"Якщо керівництво міністерства так активно бореться з "конвертами", то чому воно упускає такий важливий напрямок роботи, як боротьба із зарплатами в конвертах? Тим більше що суспільство, повинно було стати більш свідомим, адже виплата зарплат в конвертах - це якось не по-європейськи?", - пише Клименко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!