"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РФ може заборонити поставки продукції рослинництва з України

Понеділок, 23 червня 2014, 13:22

Россільгоспнагляд може заборонити поставки продукції рослинництва з України через поширення в цій країні і ЄС одного з найнебезпечніших шкідників - західного кукурудзяного жука.

Про це йдеться в повідомленні відомства, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляє служба, заборона торкнеться постачань продукції всіма видами транспорту. Необхідність заборонних заходів пов'язана з тим, що існує реальна загроза занесення шкідника на територію РФ.

Згідно з повідомленням, кукурудзяний жук вже був виявлений в 2011 році в феромонной пастці, встановленій інспекторами Россільгоспнагляду на території пункту пропуску Матвєєв Курган у Ростовській області.

Реклама:

"У тому ж році на міжнародному автомобільному пункті "Новошахтинск" Ростовської області він був виявлений на вантажному автомобілі, що прибув з України", - повідомляє служба.

Як відзначають в Россільгоспнагляді, занос шкідника на російську територію чреватий вельми серйозними економічними наслідками.

"Личинки жука пошкоджують кореневу систему, а дорослі особини харчуються усіма надземними частинами рослини, у тому числі зернами кукурудзи молочно-воскової стиглості, - пояснюється в повідомленні. - Крім нанесення прямої шкоди, жук в процесі міграції може перенести ряд вірусів, які викликають летальні некрози рослин з втратою врожаю до 90%".

Россільгоспнагляд двічі звертався в Державну ветеринарну та фітосанітарну службу України із запитами про проведення консультацій з проблемних питань у галузі карантину рослин. Реакції з українського боку не послідувало.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: