"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄЦБ продовжить підтримувати економіку ліквідністю до 2016 року

Понеділок, 23 червня 2014, 09:04

Європейський центробанк має намір продовжити програму безлімітного кредитування банків до кінця 2016 року.

Про це заявив президент банку Маріо Драгі в інтерв'ю газеті De Telegraaf, пишуть "Ведомости".

Основні процентні ставки будуть збережені на нинішньому рівні теж до 2016 року, відзначив він.

Відновлення в єврозоні залишається слабким і нерівномірним, кредитування - на низькому рівні, негативно може вплинути ситуація в світовій економіці, пише Єврокомісія.

Реклама:

На початку червня ЄЦБ знизив прогноз зростання ВВП єврозони в 2014 році з 1,2 до 1%, але збільшив оцінку на 2015 рік з 1,5 до 1,7%.

Знижений і прогноз по інфляції з 1 до 0,7%, очікується її прискорення до 1,1% в 2015 році.

Інфляція в єврозоні сповільнилася в травні до 0,5% проти орієнтира регулятора в 2%, це найнижчий показник за чотири роки, зростання ВВП залишається млявим - 0,2% в I кварталі, як і в IV кварталі 2013.

Більше 75% експертів, опитаних Bloomberg, вважають, що регулятор проведе кілька раундів викупу цінних паперів, забезпечених активами.

Раніше Драгі заявляв про декілька раундів цільового довгострокового кредитування (LTRO) під фіксовану ставку, початкова сума сктановитиме 400 млрд євро, але коли це відбудеться і терміни кредитів, він не називав.

Зараз у цьому немає необхідності, оскільки дефляції в єврозоні немає, заявив Драгі в п'ятницю: поки занадто рано обговорювати наступні кроки.

Активне стимулювання порекомендував ЄЦБ і МВФ. Відновлення після кризи ніколи не було впевненим, пише фонд, потрібні більш активні заходи підтримки, проблема держборгу залишається гострою для країн ЄС.

Через дефляцію ЄЦБ вже ввів на початку червня негативну ставку за депозитами (знижена з 0 до мінус 0,1%, базова - з 0,25 до 0,15% річних).

Цього мало, через загрозу дефляції потрібні більш рішучі кроки, порекомендувала директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!