"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литовцям не вдалося стягнути з "Енергоатома" 5 мільйонів євро

Неділя, 22 червня 2014, 14:37

Суд відмовився зобов’язати ДП "НАЕК "Енергоатом" сплатити ЗАТ "Спеціалус монтажас-НТП" 4,94 мільйона євро авансу.

Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 11 червня, пишуть "Наші гроші".

У квітні 2013 року Южно-Українська АЕС найняла ЗАТ "Спеціалус монтажас-НТП" провести капітальний ремонт ротора турбогенератора. Вартість договору - 9,89 млн євро. Джерело фінансування - кошти підприємства.

Тендер пройшов за процедурою закупівлі в одного учасника, оскільки ремонт з відновлення котушок обмотки турбогенератора енергоблока №2 АЕС необхідно було виконати тільки по технології "ALSTOM".

Реклама:

Компанія "ALSTOM Pover" у березні 2013 року повідомила, що її єдиним представником по ремонту вказаного турбогенератора є ЗАТ "Специалус монтажас-НТП".

Протягом місяця з моменту підписання договору "Енергоатом" мав перерахувати фірмі 50% авансу, однак не зробив цього. Тому "Специалус монтажас-НТП" вимагає сплати авансу через суд.

Суд першої інстанції у задоволенні позову ЗАТ "Специалус монтажас-НТП" відмовив. Відповідно до договору, "Енергоатом" мав виплатити фірмі аванс після отримання гарантії того, що договір застрахований - страховий платіж має покривати суму попередньої оплати на термін дії договору. Але фірма цей платіж не здійснила.

Також суд з’ясував, що довіреність, видана компанією "ALSTOM Pover" фірмі ЗАТ "Спеціалус монтажас-НТП", про співробітництво по капітальному ремонту ротора турбогенератора Южно-Української АЕС, закінчилася у червні 2013 року і не продовжувалася.

Таким чином, в "Енергоатома" виникли підстави вважати, що "Спеціалус монтажас-НТП" не проведе ремонт у встановлений строк.

Крім того, дана закупівля була оскаржена в Антимонопольному комітеті. Однак, наразі відсутні відомості щодо прийняття рішення АМКУ по цій справі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!