"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнес продовжує відчувати тиск податкових органів - дослідження

П'ятниця, 20 червня 2014, 18:51

Незручність і громіздкість податкової звітності разом з триваючим тиском податкових органів на бізнес і вимогою сплати податків наперед є ключовими проблемами ділового клімату в Україні.

Про це йдеться в дослідженні Податкового індексу Європейської бізнес-асоціації, текст якого має у своєму розпорядженні УНІАН.

Згідно з дослідженням, за останні півроку - з жовтня 2013 року по червень 2014 року - інтегральний Податковий індекс, який вимірюється фахівцями ЄБА уже вп'яте, не зазнав істотних змін і становить 2,37 бала з п'яти можливих. При тому, що на початок жовтня 2013 року цей показник становив 2,41 бала з п'яти можливих.

"Новий показник Індексу свідчить про те, що настрої бізнесу істотно не змінилися. Така оцінка означає, що платники податків так само гостро відчувають певні вади системи оподаткування. Очевидно, що податкова система в Україні, як і раніше, вимагає реформи і вдосконалення", - відзначають укладачі Індексу.

Реклама:

Як наголосили в Європейській бізнес-асоціації, яка об'єднує більш як 900 українських і зарубіжних компаній в Україні, під час складання Податкового індексу враховувались 4 ключових оцінки - якість податкового законодавства, легкість адміністрування податків, ступінь фіскального тиску і якість податкового обслуговування.

У результаті, близько 75% учасників дослідження негативно оцінили якість податкового законодавства. Близько 63% респондентів відзначили, що податкова звітність була і залишається складною і незручною. Близько 48% опитаних визнали, що тиск податкових органів і "пропозиції" сплатити податки авансом усе ще заважають діяльності.

"Оцінюючи якість і компетентність працівників податкових органів, 46% учасників дослідження назвали її незадовільною, і лише 25% вважають її добрими", - йдеться в дослідженні.

Коментуючи результати дослідження, виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев‘янко відзначила, що одержані дані повинні стати сигналом державним органам про те, що саме зараз необхідно активно проявити себе на новій позиції, в нових реаліях.

"Оскільки справедлива і помірна податкова політики є запорукою поступового виходу країни з кризи", - наводять дослідники слова Дерев‘янко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!