Суд дозволив "Укрнафті" продати 2 мільярди кубометрів газу з ПСГ

П'ятниця, 20 червня 2014, 16:02

Вищий господарський суд України дозволив ПАТ "Укрнафта" продати промисловим споживачам 2 мільярди кубометрів газу, видобутого цим підприємством в 2006 році і який знаходиться в підземних сховищах ПАТ "Укртрансгаз".

Відповідна постанова суду від 19 травня оприлюднена в Єдиному держреєстрі судових рішень.

"Зобов'язати "Укртрансгаз" і НАК "Нафтогаз України" не перешкоджати "Укрнафті" в здійсненні її права власності на природний газ загальним обсягом 2,062 млрд кубометрів, у тому числі, в його відборі з ПСГ і реалізації промспоживачам - виробникам азотних міндобрив", - йдеться в документі.

Таким чином, Вищий госпсуд підтвердив рішення суду першої інстанції від 2011 року та скасував рішення Київського апеляційного господарського суду, що став на сторону "Нафтогазу" і "Укртрансгазу".

Реклама:

Ці держкомпанії відмовлялися видавати газ "Укрнафти" з ПСГ для продажу промспоживачам, оскільки законом "Про ринок природного газу" передбачено, що весь видобутий "Укрнафтою" газ повинен використовуватися для потреб населення.

Разом з тим Вищий господарський суд України вважає, що положення закону "Про ринок природного газу" не поширюються на спірний обсяг газу, оскільки він був здобутий ще в 2006 році, до прийняття цього закону.

Як повідомлялося, ПАТ "Укрнафта", найбільша нафтовидобувна компанія країни, з квітня 2011 року орендує у "Дніпроазоту" цех з виробництва аміаку, на якому переробляє видобутий газ.

Згідно з прогнозним балансом надходження і розподілу природного газу по Україні на 2012 рік, "Дніпроазот" в 2012 році планував використовувати 577 млн ​​кубометрів природного газу видобутку "Укрнафти" в якості технологічної сировини для виробництва аміаку, в 2013 - 599 млн кубометрів.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку, - порядку 42% акцій.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: