Росія і Україна домовилися про ціну постачання електроенергії до Криму

П'ятниця, 20 червня 2014, 09:18

Росія і Україна домовилися про ціну постачання електроенергії до Криму.

Про це розповіли "Ведомостям" співробітник однієї з російських енергетичних структур, чиновник уряду Криму і чиновник Міненерго.

Як повідомляється, ціна становитиме 3420 руб/МВт год, вона буде діяти з 1 червня по 31 грудня 2014 р. в схемі поставок буде задіяно декілька структур, кажуть два співрозмовника, але саму схему не розкривають.

Раніше людина, близька до Міненерго, говорила, що Центр здійснення розрахунків (належить "Інтер РАО") буде купувати електроенергію в української ДТЕК "Крименерго" і продавати її кінцевим споживачам у Криму.

Реклама:

Раніше постачанням кінцевих споживачів займалася ДТЕК "Крименерго" та участь її у схемі була умовою України, уточнював він. Представник "Інтер РАО" це не коментує, представники ДТЕК і ДТЕК "Крименерго" не відповіли на запити "Ведомостей".

Співрозмовник, близький до уряду Криму, каже, що електроенергія буде постачатися на умовах передоплати за два місяці.

Але представник Міненерго цю інформацію спростовує. Ніякої передоплати не буде, наполягає він.

Встановлена ​​України ціна на електроенергію для Криму набагато вище аналогічних цін для інших країн.

У 2013 р. Україна експортувала 9,9 млрд кВт год на шість країн, найбільше - в Угорщину (4,3 млрд кВт год), у Білорусію (3,1 млрд кВт год) і Молдавію (1,4 млрд кВтч).

Ціни поставок для цих країн варіювалися від 55 до 71,4 доларів/МВт год, (приблизно 1900-2500 руб/МВт год), випливає з річного звіту української енергокомпанії ДТЕК.

"Ціна для Криму встановлена політична", - вважає чиновник уряду Криму.

До 1 червня Україна поставляла до Криму електроенергію за низькою ціною, так що середній тариф для споживачів становив 1,5 руб/КВт год, розповідав міністр енергетики Олександр Новак.

Росія цю ціну збереже, субсидуючи покупку електроенергії для регіону, обіцяв він.

Попередня оцінка необхідних субсидій - 8 млрд руб, говорить людина, близька до Міненерго.

Але остаточна цифра буде нижче, запевняє представник міністерства: тарифи на електроенергію в Криму все-таки будуть проіндексовані з урахуванням зростання прибутковості по інших секторах: у регіоні зростуть пенсії, зарплати і т. д., пояснює він.

Зрештою ціни на кримську електроенергію будуть приведені до російського рівня, але коли саме, представник не говорить. За його словами, всі рішення по тарифах регіональні регулятори візьмуть до кінця липня.

Кримські електростанції, що використовують енергію сонця (267 МВт) і вітру (63 МВт), у яких раніше був високий зелений тариф, поки субсидій не отримають, каже представник міністерства.

Субсидії для них оцінювалися в 10 млрд руб., але від них довелося відмовитися, пояснює людина, близька до Міненерго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: