"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія "випала" зі списку 25 найпопулярніших інвесторів країн

Понеділок, 2 червня 2014, 12:37

Росія в 2014 році не увійшла до списку 25 країн, які є найпопулярнішими напрямами для іноземних інвестицій.

Про це зазначається у звіті консалтингової фірми Atkearney про індекс довіри з позиції прямих іноземних інвестицій (Foreign Direct Investment Confidence), пише "Інтерфакс".

Рік тому РФ посідала 11-ту позицію з 25. Експерти Atkearney також відзначають зниження інтересу до деяких інших держав з економікою, що розвивається.

За словами партнера Atkearney Пола Лаудісини, "триває перехід у безпечні активи або ті, які вважаються такими".

Реклама:

Росія втратила частину привабливості для іноземних інвесторів через непередбачуваність державної політики і втручання держави в економіку, заявив П.Лаудісина в інтерв'ю The Wall Street Journal.

"Хоча "польова робота" над нашим опитуванням завершилася до приєднання Криму, можу висловити припущення, що конфлікт з Україною лише посилив би занепокоєння інвесторів", - додав він.

Перше і друге місце в 2014 році знову посіли відповідно, США і Китай. Рейтинг було створено в 1998 році, і перші чотири роки США посідали перше місце, у 2002 році вони поступилися КНР і змогли повернути лише рік тому.

За словами Лаудісини, на користь США свідчать досить високі (для розвиненої країни) темпи зростання населення, що частково пояснюється міграцією, а також підвищення власного виробництва нафти і природного газу.

Канада піднялася з четвертого на третє місце, потіснивши з нього Бразилію на п’яту сходинку. Великобританія перескочила з восьмої одразу ж на четверту позицію.

До десятки також увійшли Німеччина, Індія, Австралія, Сінгапур, Франція. Більшість розвинених країн із 25, зазначених у рейтингу, поліпшили показники, порівняно з минулим роком, винятками стали Австралія, Іспанія, Японія.

Ставлення до багатьом країнам, що розвиваються, навпаки, стало менш оптимістичним: Мексика вилетіла за межі десятки (з 9-го на 12-е місце), Індонезія перемістилася з 24-го на 25-е місце.

Данія в цьому році потрапила до рейтингу Atkearney вперше за весь час його існування, посівши 23-е місце. Туреччина не входила до списку найбільш цікавих іноземним інвесторам країн у 2013 році, але повернулася до нього в 2014 році - на 24-у сходинку.

Рейтинг Atkearney складається з урахуванням політичних, економічних факторів, а також систем регулювання у відповідних країнах, в основу покладені дані опитування топ-менеджерів 300 великих компаній світу, річний виторг яких перевищує 1 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!