Думка експерта: "Газова війна" відкладається

Понеділок, 2 червня 2014, 11:56

Виплата частини боргу - це насамперед виконання Україною домовленостей з Єврокомісією щодо недопущення нової "газової війни", яку так побоюються в ЄС.

Про це заявив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, одночасно оплата Україною частини боргу за газ переслідує іншу важливу мету - це отримання додаткового часу для переговорів з Росією, які буде проводити вже новий президент України Петро Порошенко. Адже формально "Газпром" раніше заявляв, що припинить поставки газу 3 червня.

"Саме тому Україна різко змінила переговорну тактику з Росією і відмовилася від принципу "перемога або смерть", - говорить експерт.

Реклама:

Як відомо, уряд до 30 травня займав позицію: або Росія знижує ціну на газ з 485 доларів до 268,5 доларів за 1000 куб. м, або відключення від газу і подача позову до Стокгольмського арбітражу.

За словами Корольчука, після кроку назустріч з боку України російський "Газпром" може зробити також крок назустріч і відстрочити час відключення від газу як мінімум на місяць до початку липня.

І саме цей "газовий" час буде в розпорядженні Петра Порошенка для переговорів з Росією. До того ж, Україна планує продовжити виплату боргу, і наступні суми можуть становити близько 1 млрд доларів, говорить експерт.

"Росії не вигідно також залишатися в глухому куті і тим більше відключати газ. Адже тоді Порошенко опиниться в незручній ситуації і буде змушений відповідати за "газову війну", до якої він не має ніякого відношення", - констатує Корольчук.

За його словами, одночасно з появою Порошенка в газових переговорах можуть зазнати змін і плани України щодо звернення "Нафтогазу" до Стокгольмського суду. Хоча, з точки зору ефективності, Україні слід обов'язково використовувати судовий аргумент для стимулювання переговорів.

"Тому, поки розраховувати на швидке призначення нової ціни на газ для України не варто, але і "газова війна" поки відкладається", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!