РФ підтвердила, що отримала від України 786,4 мільйона за газ

Понеділок, 2 червня 2014, 09:49

Міненерго РФ підтверджує надходження від України 786,4 мільйона доларів у рахунок погашення боргу за газ за лютий і березень.

Про це повідомив представник міністерства, пишуть "РИА новости".

"Міненерго РФ підтверджує надходження від НАК "Нафтогаз України" 786,366 мільйона доларів. Два платежі, призначення - за лютий і березень", - повідомив співрозмовник агентства.

Представники української сторони заявили про перерахування дану суму в п'ятницю ввечері після переговорів по газу в Берліні.

Реклама:

Платеж виявився в 2,5 рази менше суми, анонсованої за підсумками попередніх тристоронніх переговорів - 2 мільярди доларів.

Пояснюючи журналістам, звідки взялася сума в 786 мільйонів доларів, міністр енергетики України Юрій Продан заявив у Берліні, що це єдина частину боргу, що не оскаржується.

За його словами, це платіж за газ, який поставлявся Україні за ціною 268,5 долара за одну тисячу кубометрів з 1 січня по березень 2014 року.

Російська сторона в особі "Газпрому" оцінювала борг України за газ на кінець квітня в 3,5 мільярда доларів, а до 7 червня в разі неоплати він може зрости до 5,2 мільярда доларів.

"Газпром" раніше ухвалив рішення про переведення України на передоплату поставок газу з червня. Україна повинна сплатити попередній рахунок до 10.00 за московським часом 3 червня. У разі відсутності передоплати газ буде поставлятися в обсягах, необхідних для транзиту споживачам Західної Європи.

Пошук виходу з ситуації, що склалася буде продовжений. Чергова міністерська зустріч по газу у форматі Росія-Україна-ЄС відбудеться в понеділок у Брюсселі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: