Експорт сиру скоротився на 41%

Четвер, 19 червня 2014, 15:08

Експорт сирів з України за п’ять місяців  2014 року становив 13,6 тисяч тонн, тоді як за аналогічний період попереднього року їх експорт становив 23 тисяч тонн.

Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

"Цей показник є логічним наслідком постійних претензій з боку Росії до української продукції та заборони експорту сиру для ряду вітчизняних молокопереробних підприємств",  - йдеться у повідомленні.

Виручка від експорту українських сирів усіх видів з січня по травень 2014 року становила 90 мільйонів доларів, а це на 42 мільйони менше, ніж відповідний дохід за п’ять місяців минулого року.

Реклама:

"Сири були найважливішим і найціннішим експортоорієнтованим молочним продуктом для України, але 84% їх реалізації припадало на ринки Росії. Втрати від скорочення реалізації сиру вдалося дещо компенсувати за рахунок деякої переорієнтації виробництва і зростання експорту інших молочних продуктів, таких як масло та молоко згущене і не згущене", - повідомляють в асоціації.

Проте загальний дохід від зовнішньої торгівлі молочними продуктами в цьому році все ж знизився на 6% і за результатами 5 місяців 2014 року склав 157 мільйони доларів.

Імпорт молочної продукції у натуральному виразі внаслідок девальвації гривні скоротився, проте у валютному виразі вартість імпорту зросла на 20% і становила майже 100 мільйонів.

Ці фактори негативно вплинули на зовнішньоторговельний баланс молочної продукції в Україні. Внаслідок цього позитивне торгівельне сальдо зменшилось на 31% і склало 57,3 мільйона доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: