Мінфін РФ не готовий допомагати "Газпрому" заради китайської труби

Середа, 18 червня 2014, 16:14

Мінфін Росії не бачить потреби в докапіталізації газового гіганта "Газпром" за рахунок казенних коштів заради китайської труби.

Про це сказав глава традиційно скупого відомства, якому все важче знаходити кошти на зростаючі витрати і виконання передвиборних обіцянок Володимира Путіна, пише "Reuters".

"Говорити, що Газпром потребує зараз - "Газпром" потужна компанія - немає підстав. Якщо відчуємо, що така ситуація виникне, будемо дивитися", - сказав міністр фінансів РФ Антон Силуанов журналістам у Держдумі в середу.

Після укладення контракту на поставки російського газу до Китаю, який аналітики називають збитковим, а "Газпром" - цілком рентабельним, Путін несподівано запропонував за рахунок валютних резервів допомогти концерну з будівництвом труби в Китай і освоєнням родовищ для її заповнення.

Реклама:

Чиновники хочуть використовувати для цього кошти пенсійного стабфонду, в якому накопичилося 87 млрд доларів, ігноруючи прогнози зростання дефіциту пенсійної системи після 2025 року. Частина коштів цього фонду держава вже вирішила витратити на інфраструктурні проекти, незважаючи на протест економістів і чиновників.

Для створення інфраструктури заради виконання китайського контракту "Газпрому" доведеться інвестувати 55 млрд доларів, з яких 25 млрд доларів надасть Китай авансом за майбутні поставки.

Економісти вважають, що "Газпром" здатен сам знайти гроші на будівництво заради газового контракту з Пекіном, замість того щоб витрачати резерви скарбниці, які потрібні для підтримки рубля і виплати пенсій у разі падіння доходів від сировинного експорту.

"Потрібно зрозуміти - чи потрібна докапіталізація Газпрому. Якщо ми зрозуміємо, що потрібна, будемо розглядати. Поки ми бачимо, що китайські банки дають кредити "Газпрому"... Поки ресурси є, для того щоб будувати..." - сказав Силуанов.

Заступник голови Газпрому Олександр Медведєв сказав у середу, що схема фінансування китайського проекту неясна.

"Структура фінансування проекту не визначена, поки структуру таку не змогли б уявити - чи буде ФНБ чи не буде", - сказав він на брифінгу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!