Декриміналізація статті за шахрайство з фінресурсами є передчасною - НАБУ

Вівторок, 17 червня 2014, 19:47

Незалежна асоціація банків України вважає передчасним внесення змін до Кримінального кодексу України, якими пропонується пом’якшити або взагалі декриміналізувати відповідальність за такі правопорушення, як шахрайство з фінансовими ресурсами та доведення до банкрутства.

Про це йдеться у листі НАБУ на адресу Комітету Верховної ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, передає прес-служба НАБУ.

НАБУ наголошує, що спостерігається стійка тенденція до зростання кількості випадків шахрайських операцій з використанням платіжних карток у банківській сфері.

За даними МВС України, якщо в 2012 році було зафіксовано 139 звернень щодо крадіжок коштів за допомогою систем дистанційного банківського обслуговування, то за 2013 рік їх кількість зросла більш ніж у два рази - до 310 звернень, а сума збитків становила 87,3 млн гривень.

Реклама:

Як зазначається, у цій ситуації пом’якшення відповідальності за правопорушення, передбачені статтею 200 ККУ (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення) сприятиме ще більшому зростанню кількості підробок платіжних документів та інших платіжних засобів.

Наслідком цього стане збільшення втрат грошових коштів банків і їх клієнтів, що погіршить рівень довіри до банківської системи та сповільнить розвиток безготівкових розрахунків в Україні.

"Декриміналізація статті 219 ККУ (доведення до банкрутства) призведе до зростання кількості навмисного банкрутства недобросовісних позичальників. Ті борги, які не були погашені в результаті процедури банкрутства списуються, як наслідок, завдається шкода не тільки кредитно-фінансовій установі, а й державі та всьому суспільству", - йдеться у листі.

Окрім того, слід врахувати, що навіть зараз при наявності кримінальної відповідальності, умисне доведення підприємств та фізичних осіб - підприємців до банкрутства є непоодинокими випадками.

НАБУ також вважає недоцільною декриміналізацію частини першої статті 222 ККУ (Шахрайство з фінансовими ресурсами). Це прямо впливає на діяльність банківської системи України.

Через зниження відповідальності за такого виду шахрайство значно зростають ризики надання банкам завідомо неправдивої інформації з метою отримання кредитів, а складність, а часом і неможливість, перевірки такої інформації, призведе до збільшення кількості неповернутих позик.

"Як правило, договори банків містять застереження, що при наданні позичальником недостовірної інформації, він нестиме кримінальну відповідальність згідно чинного законодавства України. Проте, якщо відповідальність за такі правопорушення буде декриміналізована, то збільшуватиметься спокуса незаконно отримати кредит", - зазначається у листі.

НАБУ вважає передчасними внесення змін до статті 200, 219 та 222 Кримінального кодексу, оскільки вони виконують свої функції, як превентивні заходи для попередження злочинів, у тому числі, й у сфері банківської діяльності. Якщо ж за ці дії законодавство передбачатиме відповідальність у вигляді штрафів, виникає  ризик зростання таких правопорушень в Україні, вважають у НАБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: