"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські м'ясо і молоко потраплять на ринок ЄС не раніше 2015 року

Вівторок, 17 червня 2014, 17:03

Україна зможе розпочати експорт тваринницької продукції - насамперед, свинини, яловичини, молочних продуктів - на ринок Європейського Союзу не раніше 2015 року.

Такий прогноз озвучила Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України.

Як зазначив заступник голови відомства Віталій Башинський під час "круглого столу" в Києві у вівторок, у липні Україна прийме інспекційну місію фахівців Офісу з питань харчових продуктів і ветеринарії Гендиректорату Європейської комісії САНКО, що перевірить готовність вітчизняних виробників постачати свою продукцію до ЄС.

"Поки що офіційного підтвердження комплексу місії ми не отримали, але усне затвердження генерального директора DG SANKO у нас є", - сказав він.

Реклама:

Башинський повідомив, що інспекція охопить підприємства із виробництва молока та молочних продуктів, свинини, телятини, кролятини, страусячого м'яса і приблизно триватиме три тижні.

Після її проведення знадобиться не менше трьох місяців на процедуру підготовки та погодження звіту та інших документів, необхідних для прийняття Єврокомісією рішення щодо надання українським компаніям права на експорт.

При цьому Башинський нагадав, що з моменту ухваленння позитивного рішення ЄС щодо відкриття ринку для українських виробників курятини і до фактичного початку експорту минуло близько восьми місяців.

За словами першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Івана Бісюка, пройти інспекцію  станом на сьогоднішній день виявили бажання близько 50 молочних компаній і 15-17 підприємств із виробництва яловичини і свинини.

Водночас Башинський вважає, що фахівці DG SANKO цього року зможуть проінспектувати не більше чотирьох підприємств за кожним із названих профілів.

"Вони дивляться не більше чотирьох підприємств - природно, з сировинною зоною, природно, з управлінням ветеринарної медицини, природно, з усіма офіційними лікарями. І це за кожним напрямом: тобто чотири підприємства - із питань експорту яловичини, чотири - щодо молока і, по суті, чотири буде щодо експорту свинини", - зазначив заступник голови Держветфітослужби.

Він наголосив, що для просування української аграрної продукції на європейському ринку необхідно якомога швидше ухвалити законопроекти про реформування державного контролю безпечності харчових продуктів та кормів, а також здоров'я та благополуччя тварин.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: