Рада пiдтримала Фонд гарантування вкладів

Вівторок, 17 червня 2014, 15:00

Верховна рада ухвалила загалом змiни до держбюджету на 2014 рiк про фiнпiдтримку Фонду гарантування вкладiв фiзосiб, узявши за основу законопроект "Про захист стабiльностi банкiвської системи".

Законодавчий акт №4983 пiдтримав 261 парламентар, №4938 - 232 народних депутати за необхiдних для ухвалення 226 голосiв, передає "Інтерфакс-Україна".

Законопроект №4983 дозволяє уряду в поточному роцi випускати облiгацiї внутрiшньої державної позики для обмiну на векселi Фонду гарантування вкладiв.

Законопроект №4938 пiдтримує Нацiональний банк i Мiнiстерство фiнансiв.

Реклама:

Документ, зокрема, спрощує процедури, пов'язанi зi строковою капiталiзацiєю банкiв i продажем проблемних банкiв iнвесторам, пiдвищує мiнiмальний статутний капiтал банкiв iз 120 мільйонів гривень до 500 мільйонів гривень, вводить вiдповiдальнiсть за манiпулювання курсом i розширює вiдповiдальнiсть власникiв банкiв, а також надає НБУ право встановлювати особливостi банкiвського регулювання у разi стрiмкого погiршення ситуацiї на фiнансовому ринку.

Автори законодавчих змiн також виступили за розширення перелiку критерiїв для зарахування банкiв до категорiї проблемних або неплатоспроможних, зокрема, передбачивши такий крок у разi досягнення обсягу негативно класифiкованих активiв банку 35% загальної суми активiв.

Крiм цього, запропоновано виводити з-пiд системи гарантування депозити в банкiвських металах, а також вклади, що використовуються вкладниками як засобу забезпечення виконання iнших зобов'язань перед цим банком, i дозволяється ФГВФО випускати фiнансовi векселi та облiгацiй, термiн яких може перевищувати п'ять рокiв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: