Міллер розкритикував газову схему, запропоновану Європою

Понеділок, 16 червня 2014, 20:33

"Газпром" вважає нереалiзовуваною схему, озвучену єврокомiсаром з питань енергетики Гюнтером Еттiнгером про те, щоб європейськi компанiї закачували газ до українських ПСГ для уникнення перебоїв iз транзитом.

Про це заявив голова "Газпрому" Олексiй Мiллер, передає "Iнтерфакс-Україна".

Вiн наголосив, що "Нафтогаз України" закачує газ до своїх ПСГ, розташованих на заходi, для того, щоб узимку вiдбирати газ iз трубопроводiв для своєї промисловостi на сходi, а газ iз ПСГ дiставати для виконання транзитного контракту з "Газпромом" на заходi, нiбито цей газ протранзитовано територiєю України.

"Газ до українських ПСГ Україна закачує для своїх потреб", - наголосив голова "Газпрому".

Реклама:

У разi, якщо газ до українських ПСГ закачають європейськi компанiї, а "Нафтогаз України" почне вiдбирати газ на сходi для свого споживання, Українi нiчого буде вiддати на заходi, зазначив Мiллер.

За його словами, якщо газ до українських ПСГ закачуватимуть європейськi компанiї, то Україна фактично залишиться без росiйського газу, оскiльки труба не працює одночасно в аверсному та реверсному режимах.

"Оскiльки буде потiк газу до Європи, з ПСГ на схiд України газ не протранзитувати, хоч би хто його туди закачував. Газ у ПСГ має належати "Нафтогазу України", тому що вiн куплений, щоб його постачати на ринок України. Це не ми встановили, так було спроектовано систему ще за радянських часiв", - наголосив Мiллер.

Як повiдомлялося, в понедiлок Еттiнгер за пiдсумками чергового безуспiшного раунду тристороннiх переговорiв Росiя-Україна-ЄС щодо газу, заявив, що європейськi компанiї могли б допомогти Українi заповнити пiдземнi сховища газу.

Єврокомiсар також висловив сумнiви у безпецi газопроводiв у Схiднiй Українi.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!