"Газпром" впевнений, що Європа не зможе забезпечити реверс газу до України

Понеділок, 16 червня 2014, 17:37

Глава "Газпрому" Олексій Міллер переконаний, що Європа не зможе забезпечити фізичний реверс газу до України, а також проти "кільцевого" реверсу російського газу з ЄС назад до України.

Про це Міллер заявив на прес-конференції в Москві, передає УНІАН.

"Щодо реверсу. Так званий кільцевий реверс, так званий напіваферистичний реверс - фізичний реверс газу до України жодні європейські постачальники українським постачальникам забезпечити не можуть. Все, що ми фіксуємо як реверс, ми на це уважно дивимося - Україна розпоряджається російським газом в трубі як своїм. Прав вона таких не має. Власності російський газ в українській трубі не змінює. Пункти здачі російського газу - за межами території України", - сказав Міллер.

"Чи має Україна право розпоряджатися нашим газом на своїй території як своїм? Питання - нас про це хтось запитує, з нами консультації на цю тему хтось проводить, або пан Яценюк такого роду схеми придумує і планує? Могли б запитати і власників газу", - сказав Міллер.

Реклама:

"Найцікавіше, що буквально протягом кількох останніх днів ми зафіксували дуже цікаву динаміку. За однією з ГВС, остання інформація - реверсні поставки нуль, за іншою ГВС - реверсні поставки зменшилися. Ми спостерігатимемо, хочемо зрозуміти, що це означає, можливо, це й позитивна динаміка", - додав він.

"Те, що робитиме російська сторона, про це вже говорив президент РФ Володимир Путін. Запроваджуватимуться обмеження на поставки через Україну, через ті ГВС, де фіксуються такого роду схеми", - зазначив Міллер.

За його словами, може йтися про кільцевий реверс - труби на кордоні закільцьовують, і російський газ ганяється по колу.

"Один лічильник показує, що газ йде на територію ЄС, інший - що цей же газ приходить на територію Україну, але ніяким споживачам ні в місті Києві, ні Харкові, Донецьку, Луганську, Одесі - це газ не приходить фізично, а фізично їм йде наш газ, російський, і виникає питання, яке ви право маєте розпоряджатися в своїй трубі? Він наш", - заявив Міллер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: