"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія погрожує збільшити поставки газу до Європи в обхід України

Понеділок, 16 червня 2014, 15:16

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що у разі несанкціонованого відбору газу Україною збільшаться поставки до Європи обхідними газопроводами, в компанії створений штаб для контролю транзиту.

Про це він сказав на прес-конференції в Москві, передає УНІАН.

"У компанії "Газпром" почав працювати оперативний штаб, який засідатиме щодня. У оперативному штабі аналізуватиметься ситуація з поставками газу для європейських споживачів. Ми на кордоні Росії і України поставлятимемо газу рівно стільки, скільки запрошують наші партнери з Європи. На сьогодні заявка транзитом через Україну становить трохи більше 185 млн кубометрів", - сказав Міллер.

За його словами, якщо фіксуватиметься, що частина газу залишається в Україні - "можна це називати несанкціонованим відбором, можна ще якимись жорсткими визначеннями ", то в цьому випадку збільшуватимуться поставки через "Північний потік" і "Ямал-Європа".

Реклама:

При цьому він наголосив, що на даний момент немає жодних проблем з транзитом російського газу через Україну.

Як повідомлялося, в понеділок, 16 червня, в "Газпромі" заявили про переведення України на передоплату поставок російського газу і про подачу позову до "Нафтогазу України" у Стокгольмський арбітраж з вимогою стягнути заборгованість у розмірі 4,5 млрд доларів за поставлений раніше газ.

У свою чергу, НАК "Нафтогаз України" подала позов до "Газпрому" в Арбітражний інститут при торговій палаті Стокгольма з вимогою встановлення справедливої і ринкової ціни на газ, який "Газпром" поставляє в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!