Україна продовжить транзит газу в ЄС, але просить "великий реверс"

Понеділок, 16 червня 2014, 13:38

Україна спроможна забезпечити транзит російського газу до Євросоюзу, але просить реальних кроків щодо реверсу через Словаччину.

Про це заявив у понеділок глава Міненерговугілля Юрій Продан, передає "Інтерфакс-Україна"

За його словами, Україна попри повну зупинку поставок з Росії спроможна забезпечити і надійний транзит, і свої внутрішні потреби.

"Українська сторона готова до такого розвитку подій. Ми забезпечуємо надійний транзит газу та постачання внутрішнім споживачам", - сказав Продан.

Реклама:

Як розповів глава НАК "Нафтогаз-Україна" Андрій Кобелєв, Україна може обійтись без російського газу "мінімум до грудня".

"У нас є час, є можливість це питання вирішити, принаймні до грудня", - наголосив голова "Нафтогазу".

Кобелєв розповів, що ЄК звернулася до комерційних компаній Європи з пропозицією закуповувати газ і здійснювати його закачування в українські підземні сховища.

"У понеділок Єврокомісія вперше, наскільки нам відомо, звернулася до європейських компаній з пропозицією закуповувати газ і закачувати в українські ПСГ", - сказав він.

Коболєв підкреслив, що Росія продає газ європейським споживачам значно дешевше, ніж пропонує Україні.

Так, за його словами, одна з німецьких компаній готова продавати газ Україні по реверсу за ціною близько $300 за 1 тисячу кубів, при тому що вона несе витрати на транспортування його з РФ і назад до кордону України.

"Не думаю, що вона буде робити такі пропозиції собі в збиток", - сказав Коболєв.

Кобелєв просить Єврокомiсiю дозволити "великий реверс" газу на словацькому напрямку у зв'язку з припиненням поставок з Росiї.

"Нафтогаз України" зараз звертається до Єврокомiсiї з пропозицiєю щодо вiдкриття великого реверсу на словацькому напрямку", - сказав вiн.

У свою чергу, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк нагадав, що угода щодо реверсних поставок вже підписана і урядова делегація повинна відправитися в ЄС для обговорення питання про відкриття великого реверсу.

"У нас зараз ціна по реверсу нижча, ніж російська. План Росії був абсолютно зрозумілим: заявити про те, що тимчасово ціна з 268 зросла майже до 500 доларів, а потім тимчасово встановити 385 - і десь у листопаді-грудні російський уряд мав заявити, що передумав", - сказав Яценюк.

Як відомо, 16 червня Росія припинила поставки газу в Україну. Україна та РФ подали зустрічні позови до Стокгольмського арбітражного суду.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: