"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС та Україна обговорять умови своєї асоціації із Кремлем

Субота, 14 червня 2014, 10:03

Євросоюз домовився із Кремлем про початок тристоронніх консультацій із Києвом відносно дії Угоди про асоціацію України та ЄС. По згоду Володимира Путіна на ці консультації повідомляється на сайті Кремля.

Згідно повідомленню, така пропозиція біла зроблена президентом Єврокоміссії Жозе Мануєлем Баррозу. "Було також домовлено провести консультації між Росією, Євросоюзом та Україною на експертному та міністерському рівнях в контексті Угоди про асоціацію ЄС-Україна, що готується до підписання",-- сказано в повідомленні.

Вочевидь, під об’єктом переговорів стануть побоювання Росії, що після початку дії Угоді про асоціацію їхній ринок відчує навали європейських товарів, що матиме українське маркування, а тому експортуватиметься по нульовій митній ставці.

Відповідно, проведення багатосторонніх консультації вигідно Україні, адже в такому випадку російським урядовцям доведеться доводити обґрунтованість своїх побоювань.

Реклама:

Одночасно діюча редакція Угодо про утворення зони вільної торгівлі між країнами СНД дає право країнам Митного союзу в односторонньому порядку підвищувати мита на товари в країн-членів угоді, у випадку, якщо вони уклали аналогічний режим із третіми країнами, наслідком яких стало збільшення експорту до країн Митного союзу.

Ця норма трактується експертами як елемент блокування підписання Україною та Молдовою угод із ЄС.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!