"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" позбавили функції оператора ГТС

Четвер, 12 червня 2014, 17:32

Кабінет міністрів опублікував постанову про реформування державного енергохолдингу "Нафтогаз України", позбавивши його функції оператора газотранспортної системи України.

Відповідне рішення закріплене в урядовій постанові від 4 червня 2014 року.

Згідно з документом, Кабмін доручив Міністерству енергетики і вугільної промисловості здійснити заходи з припинення виконання "Нафтогазом" функції оператора ГТС і покласти її на держкомпанію "Укртрансгаз".

Також Кабмін погодився з пропозицією Міністерства енергетики і вугільної промисловості про створення двох компаній "Магістральні газопроводи України" і "Підземні газові сховища України", 100% акцій яких перебуватимуть у державній власності.

Реклама:

Крім цього, Кабмін доручив Міністерству енергетики і вугільної промисловості, Фонду державного майна разом з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і "Укртрансгазом" розробити проекти статутів акціонерних товариств і представити їх на затвердження Кабінету міністрів.

Як повідомлялося, розділення державного енергохолдингу "Нафтогаз України" на компанії з транспортування і зі зберігання газу не передбачає передачу прав власності на газотранспортну систему і підземні сховища України.

"Запропоноване створення нових компаній-операторів є частиною комплексної реформи нафтогазового сектора України і відповідає нормам третього енергетичного пакета ЄС", - говорилося в заяві "Нафтогазу".

Також у компанії відзначили, що створення компаній-операторів не вплине на вартість чистих активів НАК "Нафтогаз України" і здатність компанії обслуговувати свої існуючі зовнішні зобов'язання.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!