Рахункова палата: субвенції "вбивають" ЖКХ

Вівторок, 10 червня 2014, 20:43

Механізм спрямування і використання субвенції шляхом взаємозаліків у цілому не знизив гостроти економічних, технічних проблем у житлово-комунальній сфері.

Про це свідчать дані аудиту використання субвенції з державного бюджету, місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"Встановлено, що  освоєні кошти субвенції дозволили погасити у зазначених обсягах заборгованість перед низкою підприємств - надавачів послуг населенню та, відповідно, зменшити їхні борги  постачальникам енергоносіїв", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ряду підприємств - надавачів послуг заборгованість не погашалася, що стало основним фактором зростання  збитковості підприємств ЖКГ. У 2013 році вона зросла в порівнянні з попереднім роком у 4,8 рази, що поглибило технологічні проблеми галузі, знизило якість надання послуг населенню.

Реклама:

За висновками аудиторів, такий стан спричинили недосконалість системи встановлення тарифів на тепло, водопостачання і водовідведення; недоліки у плануванні і визначенні джерел надання субвенції; вибіркове фінансування заборгованості підприємств - надавачів послуг та ін.

Водночас колегія Рахункової палати констатувала, що у березні 2014 року на реалізацію вимог зазначеного Закону уряд нарешті вжив певних заходів для забезпечення беззбиткової діяльності підприємств житлово-комунального господарства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!