"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Москва знову погрожує скасувати вільну торгівлю з Україною

Вівторок, 10 червня 2014, 15:54

У вівторок, 10 червня, за підсумками тристоронньої зустрічі Польща-Німеччина-Росія на рівні глав МЗС, російський міністр закордонних справ Сергій Лавров розповів про заходи впливу на Україну в разі підписання нею Угоди про асоціацію.

Зустріч міністрів відбулася в Санкт-Петербурзі. Єдиним питанням порядку денного була ситуація в Україні, хоча українська сторона не брала участі в дискусії.

Серед іншого, обговорювалася можливість введення санкцій - як з боку ЄС, так і з боку Росії. По завершенню переговорів Лавров заявив, що Росія не розглядає можливість введення санкцій щодо Києва.

"У нас немає, як у деяких наших партнерів, "одержимості санкційною сверблячкою". Ми не будемо вводити санкції проти України", - сказав він на прес-конференції.

Реклама:

Між тим, подальші заяви Сергія Лаврова свідчать про протилежне - Росія все ж готує заходи впливу на Україну. У разі підписання Угоди про асоціацію Росія "повернеться до нормального торговельного режиму найбільшого сприяння", заявив міністр.

Термін "режим найбільшого сприяння" діє в рамках СОТ, а також зафіксований у договірній базі між Україною і Росією. Він означає скасування нині діючого режиму вільної торгівлі між країнами - тобто на Україну будуть поширюватися ті ж захисні митні ставки, як і на всі інші країни-учасниці СОТ.

Як відомо, Україна, Росія та ряд інших країн-учасниць СНД у 2011 році підписали договір про зону вільної торгівлі. Додаток №6 цього документа передбачає право країн Митного союзу запровадити режим найбільшого сприяння лише щодо окремих тарифних найменувань і тільки після спец.розслідування, яке доведе різке зростання імпорту в Митний союз по цим товарним позиціям.

Можливість повного скасування ЗВТ і переходу на режим найбільшого сприяння чинною договірною базою  не передбачена.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!