"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сепаратизм відкидає економіку Донбасу на два роки назад - ЗМІ

Вівторок, 10 червня 2014, 10:43

Економіка Донбасу зазнає величезних збитків через політичну нестабільність в регіоні та ескалацію воєнного конфлікту.

Про це пише DW.

Через політичну нестабільність економіка Донбасу несе найбільші збитки серед усіх українських регіонів.

За даними обласного управління статистики, за перший квартал 2014 року підприємства області зазнали збитків на 37% більше, ніж у середньому по Україні.

Реклама:

Сума втрат лише за перші три місяці цього року (30,2 млрд гривень) більша, ніж за весь 2013 рік (21,8 млрд гривень). У порівнянні з аналогічним періодом 2013 року промислове виробництво в області скоротилося на 13%, пише видання.

Причина у зниженні експортних замовлень та внутрішнього попиту внаслідок політичної нестабільності.

Великі виробники зазначають, що поки працюють у звичному режимі. Але вже у найближчій перспективі - через місяць-два - прогнози доволі невтішні.

"Якщо ми подивимося на промисловість, то основні підприємства важкої індустрії працюють, але не на повну потужність. Через політичну нестабільність у державі багато контрактів було зірвано і нашвидкуруч поновити їх неможливо. До того ж, не варто забувати, що підприємства Донбасу, які були орієнтовані на російський ринок, цей ринок, по суті, втратили. Товарооборот між Росією та Донецькою областю з початку року зменшився втричі ", - розповів голова регіонального відділення Націнституту стратегічних досліджень, доктор економічних наук Юрій Макогон.

Експерт зазначає, що додаткові труднощі для роботи промисловості, зокрема вантажопотоків виникли через пошкодження залізничної системи в зоні військових дій, пише видання.

Водночас транспортна інфраструктура зазнає колосальних збитків і через паралізоване авіасполучення з Донецьком. Так, Донецький аеропорт за рішенням Державіаслужби офіційно закритий до 30 червня.

Тим часом туроператори зазначають, що вильоти з Донецька повністю скасовані аж до кінця літа. Поки немає можливості безпечного доступу спеціалістів до аеропорту, щоб оцінити рівень збитків, каже DW керівник прес-служби летовища Дмитро Косінов. "У районі аеропорту продовжується стрілянина і напіввійськові дії", - зазначає він.

У найгіршому стані в Донбасі опинився малий та середній бізнес. За словами Макогона, малий бізнес у регіоні становить близько 10% місцевої економіки.

Половина цього бізнесу за період політичної напруги закрилася.

Саме в цій сфері нині спостерігається найбільше зростання безробіття. Люди, які працювали в малому та середньому бізнесі без трудових книжок, тепер стали на облік в центри зайнятості, й офіційне безробіття в Донецьку, хоч усе ще й невисоке, але зросло, по суті, вдвічі.

Ще одна проблема, пов’язана з виживанням малого бізнесу: багато підприємців повиїжджали з області, рятуючись від бандитизму в ДНР, зазначив донецький соціолог Ярослав Пасько.

Але відновити малий бізнес значно легше, ніж важку промисловість, зауважує Макогон.

Якщо зупиниться велика промисловість, то, щоб її знову запустити, знадобиться майже рік, зауважує експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: