Програма МВФ допускає рекапіталізацію банків на 15 мільярдів

Вівторок, 6 травня 2014, 09:29

Національний банк може в 2014 році надати до 15 мільярдів гривень кредитів Фонду гарантування вкладів або викупити на цю суму державні облігації, випущені урядом для фінансування ФГВФО або рекапіталізації банків.

Це передбачено кредитною програмою stand-by України та Міжнародного валютного фонду, пише "Інтерфакс-Україна".

Згідно з матеріалами програми, виділення цих засобів допускається у четвертому кварталі поточного року, проте можливо і в 2015 році.

До цього передбачається отримати інформацію про незалежне діагностичне дослідження 35 найбільших банків і їх бізнес-плани, в тому числі про шляхи докапіталізації до 2016 року, якщо така необхідна.

Реклама:

Дослідження перших 15 банків повинні бути готові до кінця липня, наступних 20 - до кінця вересня, тоді як на підготовку бізнес-планів відведено час, відповідно, до кінця грудня 2014 року і кінця лютого 2015 року.

"Якщо акціонери не хочуть або не в змозі рекапіталізувати слабкий банк повністю, державні кошти можуть бути використані, щоб повернути йому платоспроможність відповідно до строгих критеріїв. Уряд і НБУ досягнуть угоди з представниками МВФ щодо цих критеріїв", - йдеться в меморандумі української влади.

Підготовка та погодження таких критеріїв заплановані в період до кінця травня і є структурним маяком програми.

Для управління держчасткою у фінансовому секторі в Мінфіні до кінця вересня буде створено спеціальний підрозділ, а з банками з державною участю Мінфін буде підписувати двосторонні угоди з метою уникнення політичного впливу.

Влада України також гарантує, що посилить координацію між НБУ, Мінфіном і ФГВФО і з цією метою із залученням фахівців МВФ і Світового банку перегляне існуючий меморандум про взаєморозуміння між ними, в тому числі щодо обміну інформацією і співпраці, опублікувавши проект нового меморандуму до кінця травня.

Намічено також до кінця липня провести перевірку персоналу ФГВФО та адекватності його резервів для виконання зобов'язань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!