МВФ допускає падіння гривні до 12-13 за долар

Понеділок, 5 травня 2014, 15:28

Курс гривні до долара на рівні 10,5-11,0 гривень за долар є економічно обгрунтованим, але можливе подальше знецінення гривні до рівня 12-13 гривень за долар у разі нових зовнішніх потрясінь.

Про це йдеться у програмі "стенд-бай" Міжнародного валютного фонду для України, схваленій керівництвом Фонду 30 квітня і опублікованій на офіційному сайті МВФ, передає УНІАН.

У документі наголошується, що стандартні кількісні методи оцінки на базі ефективної процентної ставки дають підстави вважати, що гривня рухається до свого фундаментально обгрунтованого курсу.

"Результати аналізу по трьох підходах означають, що курс гривні на рівні 10,5-11,0 гривень за долар достатньо близький до фундаментального", - йдеться у документі.

Реклама:

Водночас, фонд не виключає подальшого знецінення гривні до рівня 12-13 гривень за долар у разі нових зовнішніх потрясінь.

"Нові зовнішні потрясіння, зокрема зміна цін на імпортований газ або зміни в торгових відносинах з Росією і ЄС можуть змінити дефіцит поточного рахунку, що лежить в основі, і пересунути цю оцінку до рівня 12-13 гривень за долар", - наголошується в документі.

Як повідомлялося, МВФ схвалив дворічну програму "стенд-бай" для України в обсязі 17,01 млрд доларів з негайним наданням 3,19 млрд доларів у рамках виключної компетенції Фонду, при цьому подальші виплати залежатимуть від даних оглядів за критеріями ефективності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!