Раді пропонують перевести валютні кредити у гривневі за курсом 7,99

Четвер, 29 травня 2014, 16:08

В парламенті пропонують запустити механізм переведення валютних кредитів у гривневі за курсом 7,99.

"Відповідна ініціатива міститься в законопроекті Михайла Опанащенко "Про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну".

"Верховна рада може зобов'язати банківські установи провести реструктуризацію заборгованостей позичальників за валютними кредитами шляхом їх переведення в гривню за курсом НБУ на 3 лютого поточного року", - повідомляє прес-служба народного депутата.

Опанащенко вважає, що інакше громадяни просто не зможуть розрахуватися за своїми зобов'язаннями у валюті, вартість якої за останні три місяці підскочила майже на 43%.

Реклама:

На його думку, всім у кого є валютні кредити, необхідно надати можливість провести реструктуризацію заборгованостей шляхом переведення валюти в гривню за курсом НБУ на 3 лютого поточного року - 7,99 гривень за долар.

"Необхідно також, щоб розмір плати за користування кредитом після проведення перерахунку не перевищував подвійної облікової ставки Нацбанку, встановленої в цей же період", - зазначив Опанащенко.

"Іншими словами, всі кредитні та фінансові установи, які діють на території України, за письмовою заявою громадян, будуть просто зобов'язані провести реструктуризацію їхніх валютних зобов'язань", - додав він.

Сама реструктуризація, на думку автора ініціативи, має проводитися протягом одного року з дня набрання законом чинності. Крім того, у разі ухвалення законопроекту, у виграші залишаться не тільки позичальники, але й самі банки.

"Вся справа в тому, що накопичення боргів за невиплаченими кредитами загрожує банківським установам зростанням частки проблемних кредитів і величини сформованих резервів за ними. Усього цього можна уникнути, запустивши механізм переведення валютних кредитів у гривневі за прийнятним для громадян курсом", - резюмував Опанащенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: