"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Банки почнуть знижувати ставки по депозитах

Четвер, 29 травня 2014, 13:22

Після завершення президентської виборчої кампанії банки будуть знижувати ставки за депозитними програмами, щоб зменшити вартість ресурсів для економіки і активізувати кредитування підприємств.

Про це заявив заступник начальника департаменту регіональної мережі ПАТ "АВАНТ-банк" з питань розвитку бізнесу Євген Новицький.

За словами банкіра, після оголошення результатів президентської кампанії банки перейдуть до активної стратегії залучення клієнтів. Але при цьому депозитні ставки для населення, швидше за все, підуть вниз.

"Перші об'єктивні передумови для зниження ставок уже є. Так, у квітні 2014 року, за даними НБУ, відтік вкладів з банківської системи країни сповільнився, а з травня ми вже спостерігаємо не значний, але приплив. Депозитні ставки піднімають лише банки, ставки яких і до цього були значно нижче ринкових  або ж банки, які відчувають гостру нестачу ліквідних коштів", - говорить банкір.

Реклама:

За словами експерта, невеликий приплив депозитів фізосіб в травні свідчить про стабілізацію настроїв вкладників.

"Банківські вклади як і раніше залишаються порівняно високоприбутковим і практично безальтернативним інструментом пасивного заробітку для фізосіб", - вважає Новицький.

Експерт також звертає увагу, що реальна економіка гостро потребує дешевих кредитів.

"Банківський ресурс сьогодні на 80% забезпечений дорогим депозитним портфелем фізичних осіб. Вартість таких грошей для банків 20% - 25% річних. В таких умовах фінансисти просто не можуть запропонувати бізнесу прийнятні кредитні ставки", - говорить банкір.

Новицький зазначає, що змінити ситуацію можна за рахунок заміщення банківського ресурсу дешевшими грошима юридичних осіб.

"Але це довгостроковий процес. І для нього у свою чергу, необхідно створити сприятливі умови для ведення та розвитку бізнесу в Україні. Тому процес здешевлення грошей повинен початися все ж зі вкладів "фізосіб", - підкреслив банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!