ЄК хоче, щоб Україна заплатила 50% боргу за російський газ

Середа, 28 травня 2014, 14:56

Європейська комісія вважає, що Україні варто заплатити 50% боргу за газ Росії до початку переговорів щодо ціни на нього з квітня 2014 року.

Про це заявив на прес-конференції в Брюсселі комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, пишуть "Українські новини".

"Один партнер говорить "я заплачу якщо буде чесна ціна", інший партнер - "я буду вести переговори тільки після оплати". Тому наша пропозиція, щоб Україна заплатила 50% боргу - 2 млрд доларів і потім обговорювала б ринкову ціну. Ми вважаємо, що це відповідний підхід. Без оплати рахунків, що не підлягають сумніву, Україна, думаю, буде в поганій позиції", - сказав він.

Комісар повторив, що вважає неприйнятно високою заявлену "Газпромом" з 1 квітня ціну на газ для України в розмірі 485 доларів за тис. куб. м проти 268,5 доларів у січні - березні цього року.

Реклама:

"Це дуже висока ціна. Україна, таким чином чекає пропозицій і переговорів про чесну ринкову ціну", - сказав Оттінгер.

Також він зазначив, Єврокомісія підтримує Україну в розрахунку чесної ринкової ціни.

Як повідомляло агентство України, Росія і ЄС ведуть тристоронні переговори про врегулювання поставок газу.

Перший раунд переговорів відбувся 2 травня, проте не приніс ніяких результатів.

Під час другого раунду, що відбувся 26 травня в Берліні, сторони взяли до уваги пропозицію Єврокомісії, що передбачає оплату Україною до 30 травня 2 млрд доларів за російський газ і ще 0,5 млрд - до 7 червня з подальшим обговоренням ціни на газ з 1 квітня 2014 року.

Сторони повинні сьогодні повідомити про свою згоду або незгоду з такою пропозицією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: