Moody's: перспективи розвитку банківської системи України як і раніше негативні

Четвер, 22 травня 2014, 18:49

Прогноз розвитку української банківської системи залишається негативним, не змінюючись з 2009 року.

Про це йдеться в звіті рейтингового агентства Moody's Investors Service, оприлюдненому в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, відповідний прогноз головним чином обумовлений очікуваннями агентства щодо значного економічного спаду в Україні в 2014 році, збільшення частки проблемних кредитів банків і скорочення банківських резервів.

"Економіка України, ймовірно, різко скоротиться цього року через збереження в країні політичної та соціальної напруженості, а також скорочення українського експорту до Росії, що в підсумку послабить і без того крихкий стан її платіжного балансу. Основний прогноз Moody's припускає, що реальний ВВП України в 2014 році скоротиться на 5-10%", - йдеться в документі.

Реклама:

Відносно збільшення частки проблемних кредитів агентство Moody's звернуло увагу, що близько третини сукупного кредитного портфеля українських банків номіновано в іноземній валюті. При цьому значна частина валютних позичальників - компанії, що не мають валютних доходів.

Враховуючи, що девальвація гривні з початку року значно погіршила можливості позичальників обслуговувати свої боргові зобов'язання, частка проблемних кредитів українських банків у поточному році може зрости до 55% валового кредитного портфеля з 35% станом на кінець 2013 року, вважають в Moody's.

Крім цього, агентство очікує, що 2014 рік буде збитковим для українських банків через необхідність формувати додаткові резерви під проблемні кредити.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error
Підпишіться на наші повідомлення!