ЄС розробить план на випадок зупинки газопостачання з Росії

Четвер, 22 травня 2014, 10:02

Євросоюз розробить комплекс заходів щодо енергозабезпечення на випадок припинення поставок російського газу.

Про це заявив комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер на міжнародній конференції з енергетики в Брюсселі, пише DW.

У зв'язку з газовою суперечкою між Росією і Україною Євросоюз має намір розробити комплекс заходів, спрямованих на подолання енергодефіциту в разі зупинки поставок російського газу.

Еттінгер заявив, що документ Єврокомісії про безпеку енергопостачання Євросоюзу буде представлений "протягом одного або двох тижнів".

Реклама:

За словами єврокомісара, в розробленому плані буде міститися інформація "про диверсифікацію джерел, маршрути і постачальників", пише видання.

Проект документа вже готовий.

У ньому, зокрема, говориться, про необхідність поповнення сховищ енергоносіїв, розробки національних планів дій у надзвичайних ситуаціях та забезпечення поставок газу членам ЄС на сході Європи.

Газопостачання деяких східноєвропейських країн, таких як Естонія і Болгарія, на 100 відсотків залежить від Росії. Польща забезпечується російським газом на 60 відсотків.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск представив на конференції в Брюсселі план так званого "Енергетичного союзу", який передбачає позбутися "газового рабства" шляхом будівництва транснаціональних газопроводів і сховищ енергоносіїв в Європі.

Крім того, польський політик запропонував створити в Євросоюзі централізовану структуру по закупівлях газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!