"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іран розірвав великий газовий контакт з Китаєм

П'ятниця, 2 травня 2014, 16:35

Тегеран розірвав з Пекіном нафтовий контракт на 2,5 мільярда доларів через затримки у виконанні взятих зобов'язань.

Про це 30 квітня, повідомило іранське агентство IRNA, передає "Lenta.ru".

Раніше міністерство нафти Ірану попередило китайську національну нафтогазову корпорацію про можливість зриву контракту і дало їй 90 днів на погашення зобов'язань.

Відомство прийняло рішення про припинення контакту у зв'язку з тим, що компанія не зробила необхідних заходів щодо врегулювання ситуації.

Реклама:

"Китайська сторона не виконала умови договору в строк, тому ми направили їй повідомлення про розрив контракту", - заявив глава іранської національної компанії з експорту газу Рокнеддін Джаваді.

Ніяких коментарів з боку китайської компанії або властей КНР поки не послідувало.

У 2009 році сторони підписали угоду про розробку родовища Північний Азадеган. За оцінками компанії "Газпромнафта", запаси родовища становлять близько 150 мільйонів тонн, що дозволило б видобувати там близько 10 тисяч тонн нафти щодоби.

Через обмеження США і Євросоюзу, Іран займається постачанням нафти в основному в азіатські країни. Примітно, що головним споживачем іранської нафти в регіоні є Китай.

Санкції проти Ірану були прийняті у відповідь на запуск ядерної програми. На думку заходу, Тегеран займається розробкою атомної зброї під виглядом розвитку енергетики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!