США дозволили купівлю ракетних двигунів з Росії

Середа, 14 травня 2014, 11:16

Влада США скасувала заборону на постачання російських ракетних двигунів РД-180 і НК-33.

Про це повідомив глава "Роскосмосу" Олег Остапенко, пишуть "Весті.Економіка".

Нагадаємо, що компанія Space Exploration Technologies, більш відома як SpaceX, подала позов з метою заборонити уряду США і компаніям Lockheed Martin Corp and Boeing, які створили спільне підприємство United launch Alliance для виробництва ракетоносіїв, купувати у російсько-американського підприємства "РД-Амрос" двигуни РД-180.

З російського боку власником "РД-Амрос" є компанія "Енергомаш", в той час як з американської - Lockheed Martin Corp and Boeing.

Реклама:

Таким чином, компанії фактично створили монополію на ринку будівництва ракет-носіїв для військових супутників США.

Згідно з чинним контрактом компанія "РД-Амрос" повинна була поставляти від 4 до 6 ракетних двигунів до 2018 р.

Проте в компанії SpaceX, яка вже довгий час намагається роздобути даний контракт, порахували, що співпраця уряду США з російською компанією порушує режим санкцій.

Однак 30 квітня федеральний суд США прийняв рішення заборонити United launch Alliance набувати ракетоносії для запуску військових супутників, так як це могло суперечити санкціям проти заступника голови уряду Росії Дмитра Рогозіна, який курує оборонну промисловість.

Проте, міністерство фінансів, міністерство торгівлі та держдепартаменту США винесли висновок про те, що угода не порушує рішення Барака Обами про санкції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: