Україна погодила застосування ядерного палива американців на Південно-Українській АЕС

Вівторок, 13 травня 2014, 14:58

Рішення щодо використання доопрацьованих збірок ядерного палива американської компанії Westinghouse на третьому енергоблоці Південно-Української АЕС уже узгоджене.

Про це йдеться у відповіді Державної інспекції ядерного регулювання України на запит "Економічної правди".

"На сьогоднішній день Держатомрегулюванням України узгоджене концептуальне технічне рішення "Щодо впровадження ТВЗ-WR вдосконаленої конструкції на енергоблоці №3 Південно-Української АЕС", - зазначається  у відповіді.

У відомстві також наголошують, що чинним законодавством не передбачене ліцензування ДІЯРУ для енергоблоків АЕС ядерного палива та видача окремої ліцензії на його використання.

Реклама:

Як відомо, американська компанія Westinghouse і російський "Росатом" давно конкурують за постачання ядерного палива для українських АЕС.

Раніше "ЕП" писала, що у грудні 2014 американська Westinghouse відновить постачання доопрацьованих збірок ядерного палива.

Першу партію - після узгодження з Державною інспекцією з ядерного регулювання (ДІЯРУ) - почнуть завантажувати у третій енергоблок Південноукраїнської АЕС.

Новий голова ДІЯРУ Сергій Божко заявив, що це станеться під час планово-попереджувального ремонту, який закінчиться у січні 2015 року.

Щоб угода стала можливою, чинний контракт між "Енергоатомом" та шведським підрозділом Westinghouse Electric Sweden AB на постачання ядерного палива для українських АЕС продовжили на п'ять років. 11 квітня 2014 року сторони вирішили, що договір діятиме до 2020 року.

Це стало перемогою для американської компанії, яка вже багато років намагалася постачати паливо для України. Зокрема, була поставлена крапка в розслідуванні інциденту, під час якого одна з партій американського палива не підійшла для використання на ПУАЕС.

Росіяни намагалися довести, що збірки Westinghouse взагалі непридатні для реакторів, що працюють в Україні. Зокрема, лунали припущення, в тому числі і в ЗМІ, що це призведе до другого "Чорнобилю" в Україні.

Зараз же українська влада погодилася, що американське паливо якісне.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: