Думка експерта: "Газпром" понесе величезні втрати, якщо розпочне третю газову війну з Україною

Середа, 9 квітня 2014, 19:35

На нашому боці Європа, і це зіграє вирішальну роль у новому газовому конфлікті з Росією.

Про це заявив експерт з енергетичних питань, глава Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн.

За його словами, є кілька факторів, які дозволяють розраховувати на успішне вирішення конфлікту.

"Перший - це час року. Навесні і влітку Європа може обходитися без російського газу. Рівень споживання в даний період падає майже вдвічі, до 200-250 млн кубометрів газу на день. Ці обсяги Брюссель здатний закрити без допомоги РФ. Другий - публічна позиція ЄС. Європейські чиновники сказали, кого вони вважають винним у можливому зриві транзиту газу і це не Україна, а Росія і, третій фактор - крайня ступінь залежності РФ від експорту вуглеводнів", - зазначив Надєїн.

Реклама:

За словами експерта, бюджет Росії наполовину складається з нафтогазових грошей, та суттєве зниження поставок "блакитного палива" вдарить по гаманцю РФ.

"З урахуванням того, що Україна забезпечує більше половини транзиту газу до ЄС, щоденні втрати "Газпрому" у разі припинення поставок можуть становити від 50 до 100 млн доларів", - говорить він.

Надєїн відзначає, що ситуація в 2014 році кардинально відрізняється від ситуації в 2006 року і 2008 року, коли була перша і друга газові війни.

"Тоді Європа воліла бути осторонь і розраховувала на те, що Київ і Москва домовляться самі. Сьогодні все по-іншому. ЄС серйозно розглядає можливість зниження імпорту з РФ до мінімально можливого рівня, Москву вона розглядає як джерело нових конфліктів і загроз, тому ми можемо розраховувати на всебічну підтримку Брюсселя" , - підкреслив Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!